ThinkQuest Nederland 2002

In 2002 behaalden we de eerste prijs en de award voor het beste design met onze website Koning Artur en Middeleeuwse Literatuur. Op deze website staan de legendarische koning Artur en zijn ridders van de Ronde Tafel centraal. In 6 hoofdstukken komt de bezoeker alles over hen te weten: van opdrachten en fragmenten uit middeleeuwse verhalen tot strips, filmfragmenten en spelletjes.

Behalve de middeleeuwse Artur is er ook aandacht voor de nalatenschap van deze beroemde koning door de eeuwen heen, tot en met de dag van vandaag. Zo vormt Artur voor bijvoorbeeld hedendaagse filmmakers nog altijd een bron van inspiratie. Daarnaast staan er fragmenten uit middeleeuwse Arturverhalen en een strip inclusief opdrachten op de website. Zo leert de bezoeker Arturs wereld uit de eerste hand kennen.

Naast de wereld van Artur, verschaft de site ook informatie over de middeleeuwse literatuur in het algemeen en het functioneren ervan. Door deze informatie zijn de verhalen en de geschiedenis rond koning Artur voor de lezer beter te plaatsen.

De finale van ThinkQuest Nederland 2002 vond plaats in de School voor de Toekomst in 's-Hertogenbosch.

Bezoek KoningArtur.nl

Reactie van de jury

De jury van ThinkQuest Nederland schreef in haar rapport over de website het volgende:

"Mooie, inhoudelijk sterke site. Koning Artur is een aansprekend onderwerp. De materie wordt van verschillende kanten belicht en is voor jullie doelgroep goed uitgewerkt. Bovendien grafisch zeer goed opgezet, de site is erg transparant en daardoor makkelijk te navigeren."

Reacties van studenten

Ook in Belgiƫ bleef de website niet onopgemerkt. Verschillende studenten van de Universiteit Gent besteedden in hun artikelen aan de website. Zo schreven Nele Beerens, Kira Museeuw en Ellen van Nieuwenhuyse het volgende:

"We hebben ons gedurende het eerste trimester van dit schooljaar door deze voor de leerlingen veeleer saaie materie geworsteld en achteraf veel spijt gehad dat we deze site niet vroeger hadden ontdekt. Op deze site leren de leerlingen immers op een speelse en interactieve manier kennismaken met de middeleeuwse literatuur, waardoor ze inzien dat dit niet noodzakelijk vervelende leerstof hoeft te zijn, maar ook een boeiende ontdekkingstocht kan worden."

Kristien de Geest schreef:

"Deze site biedt grote mogelijkheden tot interactief en zelfstandig online leren."

Aldus Stefanie de Jonghe en Sharon de Neve:

"De voornaamste verdienste van deze site is dat middeleeuwse literatuur boeiend wordt voor leerlingen door de opdrachten, de verwijzingen naar films en strips, de interactiviteit."

En deze quote van Greet Pauwelijn:

"Bij onze Noorderburen stootte ik op dit meesterwerkje bedoeld voor leerlingen van het secundair onderwijs."

Aandacht in de media

In verschillende media werd aandacht besteed aan onze prijswinnende website. Zo verscheen op 29 november 2002 een uitgebreid artikel in het Brabants Dagblad, werd een verslag van de finaledag op Kliknieuws geplaatst (de regionale nieuwswebsite van Uden en omgeving) en ook Omroep Brabant besteedde aandacht aan de prijsuitreiking op haar Teletekst-pagina.

Levende Talen Magazine schreef in nummer 89 van 2003 het volgende over onze website:

"Al met al is deze inzending, opgezet door leerlingen, zeer geschikt voor de klas, want daar is hij zo inzetbaar in de letterkundeles."

Studiecentrum Cultuurnetwerk.nl, 3 december 2002:

"Op 28 november werden de prijzen van ThinkQuest voor leerlingen uitgereikt. In de categorie 16 jaar en ouder won het team van de website Koning Arthur en de Middeleeuwse literatuur de eerste prijs. Deze educatieve site is zeer informatief en neemt de bezoeker bij de hand op zoek naar de Middeleeuwse literatuur. Er kunnen fragmenten gelezen en Middeleeuwse muziek beluisterd worden. Heel geschikt om te gebruiken bij de literatuurlessen Nederlands."

Tijdschrift Natuurwetenschap & Techniek, 3 december 2002:

"ThinkQuest, de wedstrijd waarin teams van leerlingen educatieve websites maken, leverde ook dit jaar weer fantastische websites op."

Verder publiceerden de onderstaande kranten en websites het ANP-bericht over de ThinkQuest-finale ("In de categorie boven de 16 jaar sleepte een team van het Zwijsen College in Veghel een eerste prijs in de wacht met een site over Koning Arthur en de middeleeuwse literatuur."):

  • Brabants Dagblad, 28 november 2002
  • De Telegraaf, 28 november 2002
  • Trouw, 28 november 2002
  • Spits, 28 november 2002
  • Leeuwarder Courant, 28 november 2002
  • Zon Multimedia magazine
  • CompuServe
  • Tweakzone, 29 november 2002
  • Automatiserings Gids, 29 november 2002