Veel Russische cyberaanvallen op Nederland

Onlangs heeft de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, haar jaarverslag uitgebracht. In dat document is vermeld dat Rusland in 2023 meer cyberoperaties tegen Nederland heeft uitgevoerd. Nederland is voor de Russen een aantrekkelijk doelwit omdat het een belangrijk militair knooppunt is. De MIVD noemt de dreiging vanuit Rusland dan ook groot.

Voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Rusland is Nederland een belangrijk doelwit om te bespioneren. Dat wordt veroorzaakt doordat Nederland veel steunt levert aan Oekraïne, zowel qua materiaal als kennis. Bovendien liggen in de Noordzee veel dataknooppunten die voor Rusland interessant zijn. Rusland probeert toegang te krijgen tot systemen van de Nederlandse infrastructuur, met als doel die op een later moment te saboteren.

Overigens vormt niet alleen Rusland een bedreiging, ook vanuit China werden afgelopen jaar meer cyberoperaties gestart. De operaties vanuit China zijn vooral gericht op de Nederlandse hightech-industrie. Hierbij moet gedacht worden aan de halfgeleiderindustrie (ASML) en de maritieme industrie.