Tim Berners-Lee: gebruikersdata decentraal opslaan

Tim Berners-Lee is de bedenker en grondlegger van het wereldwijde web. In 1990 werkte hij als consultant / software engineer bij CERN in Zwitserland. Daar bedacht hij hypertekst (tekst voorzien van verwijzingen) en combineerde hij dit met het internet. Hij schreef de eerste webbrowser en startte de eerste webserver. De internetpionier heeft onlangs Inrupt opgericht, een start-up die ervoor wil zorgen dat data van gebruikers voortaan decentraal wordt opgeslagen en niet bij elke website apart, zoals momenteel het geval is.

Om dit te bewerkstelligen, ontwikkelt het bedrijf de webtechnologie Solid. Volgens Tim Berners-Lee zet deze techniek 'het internet op zijn kop'. Dankzij Solid krijgen gebruikers zeggenschap over hun complete persoonlijke data, zoals contactgegevens, agenda's en foto's. Dergelijke privacygevoelige informatie wordt veilig opgeslagen in zogenaamde 'Solid PODs'. De gebruiker kan zelf bepalen met welke partij(en) zijn of haar gegevens worden gedeeld.

Veel internetconcepten zijn gebaseerd op het gratis aanbieden van functionaliteit waar de gebruiker gebruik van kan maken, bijvoorbeeld een socialmedia-site zoals Facebook of Twitter. De gebruiker staat hierbij zijn persoonlijke gegevens af in ruil voor de gratis dienst. Met deze nieuwe technologie zullen aanbieders van dergelijke diensten hun businessmodel moeten herzien.