Eerste patent computermuis 50 jaar oud

Op 17 november 1970, onlangs 50 jaar geleden, werd het eerste patent toegekend voor een apparaat dat wereldwijd wellicht het meest ter hand wordt genomen: de computermuis. Ondanks dat dit lang geleden is, ziet het er naar uit dat de computermuis nog lange tijd bij ons zal zijn, in de huidige of een vergelijkbare vorm.

De computermuis is uitgevonden door Douglas Engelbart. Eind 1968 toonde hij voor het eerst een werkend exemplaar: een klein apparaat voorzien van 3 knoppen en 2 wielen. Het patent op de muis werd 2 jaar later verleend, maar de doorbraak van het handzame apparaatje duurde nog veel langer. De vinding werd opgepikt door computerfabrikant Xerox, die de muis leverde bij de peperdure Star-computer die niet bedoeld was voor het grote publiek. De doorbraak kwam pas toen Steve Jobs, een van de oprichters van Apple, potentie zag in de muis en hem in 1984 bij de eerste Macintosh-computer leverde. In dit geval ging het om een muis met slechts één knop. Vanaf dat moment was de muis niet meer weg te denken uit de computerwereld.

Ondanks dat het gebruik van de muis vanwege de opkomst van touchapparaten zoals tablets en smartphones wat is afgenomen, zal de computermuis voor desktopcomputers naar verwachting nog enkele decennia gebruikt blijven worden, met name voor precieze handelingen op beeldschermen.