Dagelijks zo'n 10.000 meldingen via CoronaMelder

De NOS meldt, op basis van informatie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), dat de CoronaMelder-app dagelijks ongeveer 10.000 meldingen naar gebruikers in Nederland stuurt. In dat bericht is vermeld dat zij mogelijk besmet zijn geraakt omdat ze recent in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben. Vanwege privacyredenen houdt de app geen statistieken bij. Zodoende kan het aantal meldingen alleen geschat worden. Per dag geven zo'n 1.500 mensen via de app door dat zij positief getest zijn op het coronavirus.

Bij een klein deel van deze meldingen gaat het om blootstellingen op meer dan 1,5 meter afstand. Bij zo'n 20% van de gevallen gaat het om een afstand tussen de 1,5 en 3 meter. En in enkele tientallen gevallen gaat het om personen die nog iets verder van de coronapatiënt zijn geweest.

Zodra een persoon via de app aangeeft dat hij of zij positief is getest, verstuurt de app meldingen naar iedereen die recent langer dan een kwartier in de buurt van deze persoon is geweest. Na ontvangst van zo'n melding moet je 10 dagen in quarantaine.