CoronaMelder-app op 1 september beschikbaar

De langverwachte Corona-app van de overheid wordt naar verwachting op 1 september in heel Nederland beschikbaar gemaakt. De app met de naam 'CoronaMelder' heeft als doel om mensen te waarschuwen indien zij in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die achteraf besmet blijkt te zijn met het coronavirus.

De app waarschuwt de gebruiker indien hij of zij meer dan 15 minuten in de buurt is geweest van een Corona-patiënt. De app werkt op basis van Bluetooth-technologie. Smartphones wisselen onderling signalen uit als de gebruiker Bluetooth ingeschakeld heeft. Op basis van die signalen stelt de app een logboek op van andere mobiele telefoons die in de buurt zijn geweest. De gebruikers van de app en de GGD (Gemeentelijke GezondheidsDienst) kunnen niet zien welke personen door de app gewaarschuwd worden. Na een waarschuwing dient de gebruiker zich zo snel mogelijk te laten testen.

Het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) meldt op haar website dat de app alleen vrijwillig gebruikt mag worden. Zo mag bijvoorbeeld een horeca-exploitant haar klanten niet verplichten om de app te gebruiken indien zij gebruik willen maken van het terras.

De app 'CoronaMelder' komt beschikbaar voor zowel iOS als Android.