Internetnieuws

Grote update Google-zoekmachine uitgerold

Google is wereldwijd verreweg de meest gebruikte zoekmachine. Om de zoveel tijd voert Google updates door in het zoekmechanisme. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde websites vanaf dat moment veel meer of juist veel minder verkeer ontvangen. Veel websites zijn voor een groot deel afhankelijk van Google wat betreft hun bezoekersaantallen. De eerste Google Search update van 2024 heeft inmiddels plaatsgevonden. Het gaat om een grote update die is uitgerold tussen 5 maart en 19 april.

Lees verder

Google bouwt 4e datacenter in Groningen

Google beschikt reeds over 3 datacenters in de provincie Groningen en aan nummer 4 wordt momenteel gebouwd, namelijk op bedrijventerrein Westpoort. Dat bedrijventerrein ligt ten westen van de stad Groningen. Google besteed 600 miljoen euro aan de bouw van het vierde datacenter in de provincie Groningen. Volgens het bedrijf is het nieuwe datacenter nodig om aan de toenemende vraag naar cloud- en AI-diensten te kunnen beantwoorden.

Lees verder

Veel Russische cyberaanvallen op Nederland

Onlangs heeft de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, haar jaarverslag uitgebracht. In dat document is vermeld dat Rusland in 2023 meer cyberoperaties tegen Nederland heeft uitgevoerd. Nederland is voor de Russen een aantrekkelijk doelwit omdat het een belangrijk militair knooppunt is. De MIVD noemt de dreiging vanuit Rusland dan ook groot.

Lees verder

Muziekdienst Spotify maakt na lange tijd winst

Spotify is de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Het bedrijf is in 2006 in Zweden opgericht. De muziekdienst heeft wereldwijd meer dan 600 miljoen gebruikers. Gebruikers kunnen kiezen uit een gratis versie met advertenties en betaalde abonnementen zonder reclame. In 2023 heeft Spotify prijsverhogingen doorgevoerd, welke inmiddels effect hebben. Na meer dan 15 jaar nagenoeg onafgebroken verlies, maakt de muziekdienst in het eerste kwartaal van dit jaar winst.

Lees verder

Europa akkoord over regels omtrent AI

Na lange, zware onderhandelingen is de nieuwe AI-wet voor Europa klaar. Deze wet moet ervoor zorgen dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI; artificial intelligence) in goede banen wordt geleid. De wet bevat stevige verplichtingen voor ChatGPT en een verbod op vergaande gezichtsherkenningssystemen.

Lees verder