Home Assistant: KlikAanKlikUit met Philips Hue motion sensor

In dit artikel combineren we KlikAanKlikUit met de Philips Hue motion sensor om verlichting via het domoticaprogramma Home Assistant automatisch in/uit te schakelen. Dit is handig en bespaart energie in ruimtes zoals de hal, gang, overloop, badkamer en toilet.

KlikAanKlikUit biedt een draadloze bewegingssensor (AWST-6000) aan. Voor dit artikel gebruiken we echter een bewegingssensor van Philips Hue vanwege de volgende voordelen:

 • De Hue motion sensor kunt u bijvoorbeeld op een plank of in een kast zetten of met de meegeleverde magneethouder, schroefjes en plug monteren aan de muur, het plafond of een metalen oppervlak, zoals een koelkast. De sensor kunt u recht of onder een hoek van maximaal 30º monteren. Uiteraard is het belangrijk de sensor op een goede positie te plaatsen, zodat deze zicht heeft op bijvoorbeeld de toegangsdeur van de ruimte. De kijkhoek bedraagt 100º.
 • De Hue motion sensor meet het lichtniveau en ‘weet’ zodoende of het dag of nacht is. Zo kan overdag de ‘gewone’ verlichting ingeschakeld worden en ’s nachts een nachtlampje, om eventuele andere bewoners niet te storen tijdens hun slaap. Verder kan de sensor ervoor zorgen dat de verlichting alleen ingeschakeld wordt indien er onvoldoende (dag)licht is.
 • De Hue motion sensor meet ook de temperatuur.
 • Via de Hue app kan onder andere de licht- en bewegingsgevoeligheid ingesteld worden.
 • De Hue motion sensor communiceert via Zigbee, een systeem dat over 2-weg-communicatie beschikt. KlikAanKlikUit werkt op basis van 1-weg-communicatie (433,92 MHz), wat minder betrouwbaar is dan Zigbee.
 • De Hue motion sensor is stof- en waterbestendig (IP42) en kan zodoende ook in een badkamer gebruikt worden.
 • De Hue motion sensor is kleiner: 5,5 x 5,5 x 2 cm. De KlikAanKlikUit AWST-6000 is 8 x 8 x 2,7 cm groot en heeft dezelfde constructie als een wandschakelaar.
 • De Hue motion sensor kost € 39,95 en is daarmee nauwelijks duurder dan de AWST-6000 (adviesprijs: € 38,99). Overigens wordt de AWST-6000 vaak onder de adviesprijs aangeboden, soms al vanaf € 26,00.

Benodigdheden

 • Hue Bridge (in dit artikel gebruiken we de Hue Bridge 2)
 • Hue motion sensor
 • Home Assistant (freeware), bijvoorbeeld op een Raspberry Pi

Deel 1: sensoren aanmaken in Home Assistant

 1. Open de webinterface van de Hue Bridge via bijvoorbeeld http://192.168.178.18/debug/clip.html en voer de URL /api/[key]/sensors in en klik op GET. Vul op de plaats van [key] uw Hue API gebruikersnaam in.
 2. Alle sensoren van de Hue Bridge verschijnen. Zoek het sensornummer van ZLLTemperature (bijv. 4), ZLLPresence (bijv. 5) en ZLLLightLevel (bijv. 6) op.
 3. Maak de 3 sensoren als volgt aan in Home Assistant en vul de juiste sensornummers in.
- platform: rest
  resource: http://192.168.178.18/api/[key]/sensors/4
  name: toilet_temperature
  value_template: '{{ value_json.state.temperature | float / 100 }}'
  unit_of_measurement: °C

- platform: rest
  resource: http://192.168.178.18/api/[key]/sensors/5
  name: toilet_presence
  value_template: '{{ value_json.state.presence }}'
  scan_interval: 1

- platform: rest
  resource: http://192.168.178.18/api/[key]/sensors/6
  name: toilet_lightlevel
  value_template: '{{ value_json.state.lightlevel }}'
  unit_of_measurement: Lux

Vul hierboven het IP-adres van de Hue Bridge (bij192.168.178.18) in. Overigens betekent scan_interval: 1 dat Home Assistant iedere seconde de status van de motion sensor opzoekt in de Hue Bridge. Dit wordt ‘pollen’ genoemd. Nadat de motion sensor beweging heeft gedetecteerd, duurt het maximaal 1 seconde voordat Home Assistant daarvan op de hoogte is.

Herstart Home Assistant en controleer of de sensoren goed worden weergegeven. De presence-sensor dient True (beweging) of False (geen beweging) aan te geven, de lightlevel-sensor dient op bijvoorbeeld 100 Lux te staan en de temperature-sensor dient vanzelfsprekend de huidige temperatuur te tonen.

Deel 2: automations aanmaken

Uiteraard is het de bedoeling dat een lamp wordt ingeschakeld zodra beweging gedetecteerd is. Maak hiervoor de volgende automation aan:

- alias: Lamp inschakelen bij aanwezigheid
  trigger:
    platform: state
    entity_id: sensor.toilet_presence
    to: 'True'
  action:
    service: switch.turn_on
    entity_id: switch.lamp1

Het bovenstaande betekent: indien de status van sensor toilet_presence verandert in True, schakel dan switch.lamp1 in.

Natuurlijk willen we ook dat de lamp wordt uitgeschakeld zodra enige tijd geen beweging meer gedetecteerd is. De onderstaande automation dient daarvoor:

- alias: Lamp uitschakelen na 1 minuut bij afwezigheid
  trigger:
    platform: state
    entity_id: sensor.toilet_presence
    to: 'False'
    for:
      minutes: 1
  action:
    service: switch.turn_off
    entity_id: switch.lamp1

Zodra iemand stil in een kamer zit, detecteert de motion sensor geen beweging en wordt presence op False gezet. Zodra 1 minuut zonder beweging verstreken is, schakelt Home Assistant de lamp uit.

De automation kan eventueel uitgebreid worden met een condition zodat de lamp alleen ingeschakeld wordt tijdens bepaalde uren. Met een andere automation kan bijvoorbeeld 's nachts gedimde verlichting worden ingeschakeld.

Conclusie

Na het doorlopen van dit artikel heeft u via 3 RESTful-sensors een Hue-bewegingsmelder gekoppeld aan Home Assistant. Zodra beweging door de motion sensor gedetecteerd wordt, schakelt Home Assistant een lamp in en na 1 minuut zonder beweging wordt de lamp uitgeschakeld. Deze relatief betaalbare Zigbee-bewegingsmelder helpt u energie te besparen, bijvoorbeeld in de hal, gang, overloop of badkamer van uw woning.