Gledopto LED-controller met RGB+CCT-strip koppelen aan Philips Hue / IKEA Tradfri

Home automation, ook wel domotica genoemd, draait om het automatiseren van apparaten in woonhuizen. Whirlwind volgt deze ontwikkelingen met interesse en schrijft uit eigen ervaring zo nu en dan een artikel over dit onderwerp. In dit artikel koppelen we een RGB+CCT-strip aan een LED-controller van Gledopto.

LED-controller

De LED-controller stuurt de LED-strip aan en wordt draadloos verbonden met de hub van Philips Hue, IKEA Tradfri of een ander verlichtingssysteem dat Zigbee Light Link (ZLL) ondersteunt.

Gledopto biedt de volgende LED-controllers aan:

  • RGB+CCT: deze controller is geschikt voor LED-strips met rode, groene, blauwe, witte en warm witte diodes. De controller verschijnt in de Hue app als 1 lamp waarbij een kleur uit het kleuren- of witte spectrum gekozen kan worden.
  • RGBW: deze controller is geschikt voor LED-strips met rode, groene, blauwe en warm witte diodes. De controller verschijnt in de Hue app als 2 lampen: 1 voor het kleurenspectrum en 1 voor het witte spectrum.
  • RGB: deze controller is bedoeld voor LED-strips met enkel rode, groene en blauwe diodes. De controller verschijnt in de Hue app als 1 lamp.
  • WW/CW of CCT: deze controller is bedoeld voor LED-strips met warm witte en witte diodes. De controller verschijnt in de Hue app als 1 lamp.

We kiezen voor een RGB+CCT-controller omdat deze het grootste spectrum biedt en wellicht dezelfde kleuren genereert als de Philips Hue Lightstrip Plus. De Gledopto RGB+CCT-controller kan besteld worden op AliExpress. De levertijd bedraagt ± 1 week.

Stroomadapter voor LED-controller

De LED-controller wordt geleverd zonder stroomadapter. Een 12V-adapter met 3A is voldoende voor een LED-strip van 5 meter. Voor langere LED-strips wordt een 12V-adapter met 5A aangeraden. De adapter kan besteld worden op AliExpress.

LED-strip

We kiezen voor een 12V RGB+CCT-strip van 5 meter die verkrijgbaar is op AliExpress. De levertijd bedraagt ± 10 dagen.

Montage

Zoals vermeld op de LED-controller moeten de 6 snoeren van de LED-strip gestript worden tot ± 1 cm. Druk vervolgens met een schroevendraaier in 1 van de 6 ronde openingen op de bovenkant van de LED-controller en steek het desbetreffende snoer in de opening aan de zijkant.

V+ = Zwart snoer
R  = Rood snoer
G  = Groen snoer
B  = Blauw snoer
C  = Wit snoer
W  = Geel snoer

Installatie Philips Hue

Start de Philips Hue app en kies Lamp toevoegen. Een Extended color light verschijnt en vervolgens kan de LED-strip bediend worden.

Installatie IKEA Tradfri

Start de Tradfri app en open Apparaten beheren. Druk op de plus, kies Gloeilamp en volg de instructie. De mededeling GLEDOPTO is nu verbonden met Tradfri verschijnt.